Iris onderzoekt: Gemengde relaties

“Val jij altijd op blanke jongens?”

Ik had net naar rechts geswiped, en had een match. Na wat basisvragen heen en weer, kwam de blonde, blanke jongen met deze vraag. “Hmmm of ik alleen op blanke jongens val? Ja. Alhoewel. Ik denk het…”

 Iris van Lunenburg is programmamaker en columniste. Als baby werd zij uit Haïti geadopteerd. Ze groeide op in Emmen, in een blank gezin. Is dit waar haar liefde en voorkeur voor de witte Nederlander vandaan komt? En hoe zit het dan met de rest van de Nederlanders? Zijn gemengde relaties een graadmeter voor integratie en acceptatie binnen de Nederlandse samenleving?

In een serie van vier afleveringen onderzoekt Iris voor de NTR of en welke grenzen er in Nederland anno 2018 zijn aan de liefde. Kan en mag je verliefd worden op iedereen? En waar komen onze voorkeuren vandaan? Bij wie voelen we ons thuis? Hoe wordt er in zwarte gemeenschap tegen gemengde relaties aangekeken, en hoe is dat bij moslims en Aziaten in Nederland? Staan we open voor andere culturen of hebben we toch een voorkeur voor iemand uit onze eigen bubbel? En hoe komt dat?

Donderdag 8, 15, 22 en 29 november 2018, 21.45 uur, NPO 3