Documentaireserie TMI: Aandacht. Vanaf donderdag 29 augustus wekelijks om 21:00 uur op NPO 3

In een wereld die overloopt van informatie, wordt onze aandacht steeds meer op de proef gesteld. Maar wat is aandacht precies? Hoe wordt het getrokken? En welke digitale verleidingstechnieken worden daarbij gebruikt? PowNed ontmaskert het in de geanimeerde documentaireserie TMI: Aandacht. Vanaf donderdag 29 augustus wekelijks om 21:00 uur op NPO 3.

In vijf afleveringen laten we zien hoe er de hele dag om je aandacht wordt gevochten en welke technieken daarbij gebruikt worden. Waarom grijp je vaker naar je telefoon dan naar je partner? Waarom kent Netflix je beter dan je partner? Waarom is het slim om in elke vergelijking je partner te betrekken en wat heeft aandacht daarmee te maken?

Om die vragen te beantwoorden kijkt TMI: Aandacht naar teasers, trailers, games, clickbait, politiek, marketing, het gezinsleven van Matthijs van Nieuwkerk, de notificaties van Facebook, nepnieuws en chill.

TMI: Aandacht constateert dat onze aandacht steeds gefragmenteerder is, maar heeft daar verder geen mening over. We willen alleen laten zien hoe je aandacht getrokken wordt, maar gaan je niet helpen om je leven weer zin te geven. Dat doe je zelf maar.

Waar andere documentaires wijselijk stoppen, gaat TMI verder. Want in een wereld met zoveel informatie, kan dit er ook nog wel bij.

TMI: Aandacht is bedacht en gemaakt door drie medewerkers van Zondag Met Lubach: Tom Schrooten, Thom Egberts en Jeroen Weghs. De reeks wordt geproduceerd door Human Factor (Zondag met Lubach, M, Makkelijk Scoren) in opdracht van Omroep PowNed.

Met in de afleveringen:

29 augustus (1) Wat is aandacht?

Wat is aandacht en hoe wordt het getrokken? Hoe nieuw is clickbait? Wat heeft kaas met seks te maken? En tips om op te vallen op de Gay Pride.

5 september (2) Voor de vorm

Even geen inhoud, vandaag zijn we in vorm. Waarom is het zo moeilijk om een online account op te zeggen? Waarom loopt Donald Trump altijd zo rood aan? En zijn er echt mensen die een heel seizoen van het NOS Journaal bingen?

12 september (3) Vol verwachting klopt ons hoofd

Loading… 97%… Hoe komt het dat onze aandacht zo vaak getrokken wordt met verwachting? En vooral: hoe maken media, bedrijven en apps daar gebruik van? Teasers, trailers, cliffhangers, dopamine, laadwieltjes, iSlates, notificaties, gokkasten en duiven. Duiven? Ja, duiven.

19 september (4) Insert coin here

Don’t hate the player, hate the game. Want overal worden spelletjes gespeeld. In de trein, op het werk, op tv. En alles wordt een spel. We laten zien hoe je Facebook kan uitspelen, waarom Snapchat kinderspel is en hoe vrijwel elke app op je telefoon spelprincipes gebruikt om je aandacht te trekken.

26 september (5) Aandacht is macht

Met aandacht kan je geld verdienen, maar je kunt er ook mensen mee manipuleren. Om de trap in plaats van de lift te nemen bijvoorbeeld. Of om op je te stemmen. Of om niet op een ander te stemmen. Waarom is politiek voor een groot deel ‘spektakelleegte’? Willen we meer of minder aandachttrekkers? Dit en meer zie je in de laatste aflevering van TMI: Aandacht. Just do it!